Topi Kosonen: ”Olen tosi innoissani – ja vähän jännittääkin”

Kahdeksantoista PattU-vuoden jälkeen Topi Kosonen palaa ensi kesänä takaisin Itä-Suomeen.

Kuten perjantaina paljastettiin, lukkari Topi Kososen siirtyy kaksivuotisella pestillä Joensuun Mailaan.

– Olen kyllä tosi innoissani tästä asiasta. Tunnelma on odottava, ja vähän jännittääkin, Kosonen purki tuntojaan sanoiksi perjantaina Joensuussa.

Kososen siirto yllätti monet, sillä mies on pelannut koko pääsarjauransa – 18 kauden ajan – Pattijoen Urheilijoissa ja konkarin uutisoitiin kesällä päättävän pelaajauransa.

– Ilmoitin kesällä hyvissä ajoin Pattijoen seurajohdolle, että minun PattU-ura päättyy tähän kauteen. Tieto tuli jossain vaiheessa julkisuuteen sellaisin sanankääntein, että koko ura loppuu, Kosonen muistelee.

– Se oli koko ajan vaihtoehto, että kausi voi olla uran viimeinen. Pyrin pelaamaan sillä asenteella loppuun asti, että pelit saattavat jäädä viimeisiksi. Samalla ajatus oli, että jos jostain kärkipään joukkueesta on kiinnostusta minuun, niin minäkin saatan olla vielä kiinnostunut. Into harjoitella ja pelata ei missään kohtaa sammunut.

Tästä innosta saadaan nauttia kaksi seuraavaa kautta Mehtimäellä.

– Ihan viime aikoina Joensuu ja Joensuun Maila nousivat vaihtoehdoiksi. Olin ensin yhteydessä Petri Pennaseen ja sen jälkeen Mikko Huotariin. Nopeasti ilmeni, että tässä voisi olla molemminpuolista kiinnostusta.

Kosonen juhli Pattijoen Urheilijoiden kanssa Suomen mestaruutta syksyllä 2008 ja edellisestä SM-mitalista (pronssia 2012) on vierähtänyt ensi syksynä tasan kymmenen vuotta.

– Kuten sanoin, niin ajattelin, että jos ura jatkuu, niin sen pitää jatkua sellaisessa paikassa, jossa on tarjolla uusi haaste ja mahdollisuus menestyä. Näen, että JoMassa joukkue ja organisaatio ovat sellaisia, joista voin oppia, ja tottakai toivon, että minulla olisi myös annettavaa sinne päin.

Kilpailutilanne on aina hyväksi

JoMassa on mielenkiintoinen kilpailutilanne, kun Kososen lisäksi myös Ville Väliaho jatkaa seurassa ja oman lusikkansa soppaan tuo Kannuksen Uran Ykköspesis-joukkueen Joona Iivonen, joka on JoMan mukana talven leirityksillä.

– Aito sisäinen kilpailu pelipaikoista pitää nyt kanavoida koko joukkueen voimin tekemiseen. Tavoitteellinen toimintaympäristö kasvattaa jokaista ja siihen meillä on Villen, Joonan ja Topin kanssa erinomaiset mahdollisuudet, summaa pelinjohtaja Mikko Huotari.

Kosonen on asiassa samoilla linjoilla.

– Kilpailutilanne on urheilussa aina hyväksi. Minun tilanteeni pelaajana on selkeä: pystyn parhaiten vaikuttamaan omaan harjoitteluuni ja pelaamiseeni. Teen omat hommani niin hyvin kuin osaan ja joku muu tekee päätökset pelaamisesta.

– Kahdella lukkarilla pystyy varmasti saamaan monenlaista hyvää aikaiseksi. Minä olen valmis kaikkeen, mikä vain auttaa joukkuetta eniten.

Kososesta, 39, tulee kertaheitolla JoMan kokenein pelaaja, sillä miehen vyöltä löytyy Superpesiksen runkosarja-, pudotuspeli- ja karsintaottelut yhteen laskettuna yli 600 pelattua ottelua. Joukkueen toiseksi kokenein pelaaja on 31-vuotias Juho Toivola.

– Joukkue on nuori, kun viime kauden jälkeen jäi kokenutta osastoa pois, mutta siinä on samalla paljon todella kehittyviä pelaajia. Myös syksyn hankinnat ovat olleet hyviä ja myös valmennus sekä pelinjohto ovat varmasti kunnossa.

– Muistelen, että olen pelannut Iiro Kuosan kanssa samassa joukkueessa jossain Itä-Lännessä, ja Elmeri Liedon kanssa tämän vuoden Itä–Lännessä. Muut ovat tuttuja vain vastustajan paidasta.

Suurleiri 1995 never forget

Joensuu ei ole kaupunkina Lappeenrannan Pesä Ysien kasvatille ennestään kovin tuttu – vielä. Kososen tie vei Etelä-Karjalasta ensin opiskelemaan Jyväskylään ja myöhemmin sieltä pesäpallon perässä Raaheen.

– Tunnen kaupungin tietysti kovana urheilukaupunkina, kuten varmasti kaikki urheilua seuraavat. Minulle kaupunki on muuten tuttu lähinnä omien pelireissujen osalta, eli lähinnä Mehtimäen alue.

Kososen ensimmäiset pelireissumuistot Joensuusta ovat Suurleiriltä vuodelta 1995.

– Muistan, että pelasimme pelejä paljon Noljakassa ja majoituimme jossakin aivan keskusta-alueen koulussa. Silloin tuli vietettyä Joensuussa viikko mukavissa merkeissä. Se on myös ainoa pidempi jakso, jonka olen Joensuussa viettänyt.

– Seuraavana vuonna Nuorisoleiri järjestettiin Raahessa ja kaupungista jäi jo silloin hyvä kuva, mikä helpotti myöhemmin Pattijoelle siirtymistä. Kaikkiaan minulla on todella paljon hyviä pesisleirimuistoja.

Suurleiri järjestetään Joensuussa 28 vuoden tauon jälkeen taas kesällä 2023. Naperoleiri järjestettiin Joensuussa vuonna 2010 ja Nuorisleiri vuonna 2004.

Toukokuussa Joensuuhun

Lappeenrannan Vanhalla kentällä pelattiin viime kesänä pitkästä aikaa miesten Superpesistä, kun IPV vei yhden kotiottelunsa Vanhikselle. Vastustajaksi saapui – kuinkas muuten – Pattijoen Urheilijat ja Pesä Ysien kasvatti Topi Kosonen.

– Se oli todella huikea peli, todella tunteikas matsi. Siitä pelistä jäi paljon muistoja, jotka tulen muistamaan ikuisesti. Kerrassaan huippu kokemus minulle, Kosonen kehuu.

Tunteikkaita pelejä on luvassa taas ensi kesänä: esimerkiksi silloin, kun JoMa vierailee ensimmäistä kertaa Pattijoen Urheilijoiden vieraana.

– Sen näkee sitten, mitä on luvassa ja miltä tuntuu, mutta… kyllä minä todella suurella innostuksella odotan sitäkin peliä.

Kosonen asuu vaimonsa ja kolmen lapsensa ­– 2-, 7- ja 9-vuotiaiden – kanssa Raahessa, mutta koko perhe muuttaa kesäksi Joensuuhun.

– Talven harjoittelen Raahessa ja olen joukkueen leiriviikonloput Joensuussa. Muutan tänne toukokuun alussa ja perhe tulee perässä, kun lasten koulut päättyvät. Uskon, että tämä on heillekin hieno kokemus.


Uskomaton ura jatkuu sittenkin – Topi Kosonen Joensuun Mailaan!

Lukkarilegenda Topi Kosonen ei lopetakaan uraansa, vaan siirtyy Joensuun Mailaan kaksivuotisella sopimuksella. Myös Ville Väliaho jatkaa JoMassa.

Lue lisää