Matkalla mestariksi

Matkalla Mestariksi – Joensuun Maila 60 vuotta- historiikkiteos julkaistiin tiistaina 16.4.

Joensuun Mailan 60- vuotista taivalta juhlittiin kaudella 2018. Juhlavuoden aikana seuran matkasta kirjoitettiin historiikkiteos, joka kantaa nimeä Matkalla mestariksi – Joensuun Maila 60 vuotta. Kirjan kirjoittivat Terho Hirvonen, Ilpo Mustonen ja Ismo Björn.

200-sivuisessa teoksessa käydään läpi matka Karjalan Mailasta Joensuun Mailaksi aina mestaruuskauteen 2018 saakka. Kirjan on kustantanut Joensuun Pesäpallon tukisäätiö ja ensimmäistä painos on 500 kappaletta.

–Lähtökohta kirjan tekoon oli se, että tässä on vielä henkilöitä mukana toiminnassa, jotka ovat olleet alkuajoista saakka toimintaa kehittämässä useiden vuosikymmenten ajan. Lähdimme näiltä henkilöiltä kyselemään, että mitä seuralle on matkan varrella kuulunut ja ajatuksena oli nämä laittaa sitten kirjan kansien väliin. Työ alkoi 15 kuukautta sitten haastatteluiden merkeissä, kommentoi Ari Mononen.

–Totta kai matkan varrella kävi vielä satumainen onni, kun Joensuun Maila saavutti Suomen mestaruuden viime syksynä. Kirjasta meni sitten etusivu uusiksi, naurahti Mononen alkujuonnon päätteeksi.

–Meidän näkökulmastamme asia meni niin, että kirjan aineisto olisi ollut valmis jo ennen syksyä 2018, mutta Terhon kanssa mietimme, että joukkueen menestyskäyrä näyttää niin hyvältä, että ei lukita sisältö vielä, vaan odotellaan pudotuspelit päätökseen, täydensi Ilpo Mustonen.

Ismo Björn, Ilpo Mustonen ja Terho Hirvonen sanomalehti Karjalaisen kuvattavana.

Suuren työn kirjan sisältöön on kasannut pitkän linjan joensuulainen pesäpallomies Terho Hirvonen.

–Lähdin kasaamaan Karjalan Mailan tietoja 2000- luvun alkupuolella, sillä tilanne oli sellainen, että oikein minkäänlaista aineisto ei ollut olemassa 50-luvun lopulta 60- luvun puoleenväliin saakka. Paikallinen lehdistö ei tuolloin KarMan tarinoita julkaissut alhaisen sarjatason vuoksi ymmärrettävästi, valotti Hirvonen teoksen taustoja.

Kaikki aineisto on kasattu paikallisen median, pöytäkirjojen tai vuosikertomusten kautta kirjaan. Myös yksittäisiä leikekirjoja on hyödynnetty matkan varrelta. Kirjassa on kattava määrä haastatteluja vuosien varrelta, joita täydentää tarkkaan tehdyt tilastot kausien ajalta.

Kirjaa myydään Joensuun Mailan toimiston kautta 20 euron hintaan.

Joensuun Mailan toimisto Kuurnankatu 7, 80100 Joensuu Avoinna: Ma-Pe 10-15